Česta pitanja

FAQ
alphanova sun orange

Svi naši proizvodi iz linija baby, sun i DIY su certificirani od strane Vegan organizacije. Više info

To znači da u proizvodima ne koristimo životinjske sastojke, jedina tri sastojka životinjskog podrijetla koja koristimo su med, pčelinji vosak i lanolin.

Niti jedan naš proizvod nije testiran na životinjama, svi naši proizvodi su testirani na ljudima.

Također, ne koristimo ni sirovine testirane na životinjama. Provodimo redovite kontrole naših dobavljača kako bismo imali jamstvo izostanka ispitivanja sirovina na životinjama.

Organski certificirani proizvodi su prirodni dok većina prirodnih proizvoda nisu organski.

Da bi se proizvod mogao etiketirati „prirodnim“ dovoljno je da ima 1% prirodnih sastojaka pa makar to bila i voda, ostali sastojci uopće ne moraju biti prirodni! Na takvim proizvodima se ne nalazi nikakva potvrda odnosno logo priznatog certifikatora.

Druga kategorija su certificirani prirodni proizvodi koji uz logo certifikatora imaju i oznaku NATURAL. Kriteriji za prirodni certifikat su: minimalno 50% prirodnih sastojaka te 5% organskih. U ovu kategoriju spadaju proizvodi prirodnog podrijetla među kojima su i sastojci životinjskog podrijetla, štetne petrokemikalije (silikoni, parabeni, fenoksietanol, triklosan..) i gmo sastojci koji sigurno nisu dobrodošli na osjetljivoj koži, a pogotovo ne na koži djece. Pod organski sastojk neki certifikatori  prihvaćaju vodu pa stvarni rezultati unutar NATURAL kategorije znaju biti vrlo varljivi.

Da bi proizvod mogao dobiti organski ( ORGANIC ) certifikat mora sadržavati minimalno 95% prirodnih sastojaka i minimalno 10% sastojaka organskog podrijetla. Prirodni sastojci u organskoj kozmetici ne smiju biti životinjskog podrijetla (osim meda, pčelinjeg voska i lanolina) niti smiju biti testirani na životinjama. Također, takvi proizvodi ne smiju sadržavati štetnu prirodu poput petrokemikalija, gmo biljaka, nano čestice ni umjetne mirise, polietilenglikol (PEG), glikole ni etoksilirane spojeve. U proizvodnji se mora koristiti energija iz obnovljivih izvora, a pakiranja se moraju moći reciklirati ili biti biorazgradiva.

ECOCERT kao najveći certifikator organske kozmetike je i najstroži, on npr. ne smatra vodu sastojkom organskog podrijetla te ju ne uzima u obzir prilikom izračuna udjela organskih sastojaka. Dokaz da proizvod odgovara strogim kriterijima organskog certificiranja je logo certifikatora sa naznakom ORGANIC na samom proizvodu.

ALPHANOVA proizvodi su ECOCERT ORGANIC i COSMOS ORGANIC certificirani i sadrže veći udio prirodnih i organskih sastojaka od propisanih kriterija za dobivanje organskog certifikata.

Za djecu od rođenja do puberteta, uključivši i trudnoću majke i dojenje najbolje je koristiti proizvode koji ne sadrže štetne sastojke. Ne morate biti stručnjak za sastojke, najsigurnije je koristiti proizvode koji su organski certificirani.

ALPHANOVA proizvodi su certificirani od strane najvećeg i najstrožeg certifikatora na svijetu i s ponosom nose oznaku ECOCERT ORGANIC.

Na prodajnim mjestima gdje nisu zastupljeni organski certificirani proizvodi sigurno će Vam u izboru manje štetnih proizvoda pomoći aplikacija INCI Beauty koju možete svakog trenutka imati sa sobom na zaslonu Vašeg mobitela.

Pored prehrane kojom se unose alergeni osjetljivost kože kod beba može biti i nasljednog karaktera. Stoga bi prije trudnoće, a pogotovo za vrijeme trudnoće i dojenja trebalo pripaziti na alergene u hrani i na kozmetiku koju koristi majka jer šamponi, kupke, a pogotovo boje za kosu i lakovi za nokte sadrže u sebi neke od najštetnijih sastojaka koji krvotokom dolaze do još nerođene bebe.

Upotreba organske kozmetike predstavlja najmanji mogući rizik od posljedica na kožu jer se u takvoj kozmetici ne mogu naći štetni kemijski sastojci kao ni opasni sastojci iz prirode jer je pod redovitom kontrolom nezavisnih certifikatora koji prate sastojke od uzgoja do pakiranja u transportnu ambalažu. Ono što se može desiti kod organske kozmetike je alergena reakcija kože na neki od prirodnih sastojaka koja se manifestira u obliku crvenila na površini kože. Crvenilo ublažite Alphanova uljem za tijelo ili jednostavno hladnim mlijekom i ubuduće izbjegavate taj proizvod. U slučaju učestalih alergenih reakcija preporučljivo je obaviti alergo test.

Amonijev lauril sulfat (Ammonium lauryl sulfate ALS) je surfaktant, tj. sastojak koji se koristi za pranje kože sa namjenom uklanjanja prljavštine. Ako se koristi sam može ukloniti hidolipidni film s kože čime uzrokuje suhoću kože.

Sastojke poput natrij lauril sulfata (Sodium laureth sulfate – SLS) o kojima je objavljeno bezbroj članaka o štetnosti (prhutanje vlasišta, alergije, promjena DNK, karcinomi..) ALPHANOVA ne koristi u svojim proizvodima. Takvi sastojci nisu ni dozvoljeni u ECOCERT organski certificiranoj kozmetici.

U želji da mamama pruži što kvalitetne proizvode za pranje njihovih najmilijih ALPHANOVA je formulirala tri proizvoda (Šampon-kupka 3u1, Dermo gel i Hranjivi gel za pranje) koji ne sadrže sulfate.

Naši proizvodi za sunčanje podvrgnuti su SPF (UVB) i UVA testovima te jamče potpunu zaštitu od sunca.

Faktor zaštite od sunca ili SPF označava razinu zaštite proizvoda od oštećenja koja izazivaju UVB zrake ( opekline, rak kože i td ). Ovaj faktor zaštite se izražava u obliku numeričkog indeksa ( npr. 6, 15, 20, 30, 50, 50+,…).

Zaštitni faktor koji ćete odabrati ovisi o tipu kože (fototip), o Vašoj dobi i o periodu godine. Osoba koja ima vrlo svijetlu put i izlaže ju suncu ljeti treba odabrati vrlo visoki indeks (minimalno SPF50 ili 50+). Osoba tamnijeg tena koja kožu izlaže suncu na proljeće može odabrati zaštitu nižeg SPF-a kao što je SPF30.

Proizvodi za sunčanje moraju biti učinkoviti i pri zaštiti od UVA zraka, kvalitetniji proizvodi osiguravaju minimalno 33% zaštite od UVA u odnosu na zaštitu od UVB. To bi značilo ako je proizvod deklariran sa SPF 30 ( zaštita od UVB ) on mora imati indeks zaštite od UVA minimalno 1/3 od 30, odnosno indeks zaštite od UVA mu mora biti 10.

Svi ALPHANOVA proizvodi za zaštitu od sunca podvrgnuti su testovima učinkovitosti kako bi jamčili zaštitu od UVB i UVA zraka. Mi također provodimo i nasumična ispitivanja prilikom proizvodnje svake serije kako bi razina zaštite naših proizvoda bila maksimalna.

Za bebe ALPHANOVA preporuča BABY liniju za sunčanje koja se može koristiti od rođenja. BABY proizvodi su formulirani bez mirisa kao što bi proizvodi za bebe trebali i biti, a ujedno su i hipoalergeni pa su izrazito pogodni za bebe i djecu pa čak i odrasle sa izrazito osjetljivom i atopičnom kožom.

Bebe i dojenčad ne smiju biti izloženi izravnoj sunčevoj svjetlosti. Što su mlađi to se ovo pravilo mora više poštovati. Međutim, čak i kada su kolicima, pod suncobranom ili šatorom i kada nose šešir  UV zrake dopiru do njihove kože jer se odbijaju od vode ili pijeska. Zbog toga prilikom šetnje svakako morate nanijeti zaštitu od sunca na nepokrivena područja lica, ruku, noge, stopala itd.

Djeca od 4. godine imaju zreliju kožu od beba, a postaju i osjetljiviji na mirise pa je ALPHANOVA u KIDS liniju dodala marelicu i vaniliju kako bi dječjoj koži osim zaštite od sunca pružala i slatki miris koji se njima jako sviđa.

Za vrijeme djetinjstva treba koristiti što veći zaštitni faktor jer je sunce jako i može ostaviti štetne posljedice na osjetljivu dječju kožu. Za dojenčad preporučamo koristiti ALPHANOVA BABY kremu sa SPF 50+ čak i kada se radi o vožnji u kolicima. Nakon navršene prve godine života jednostavnije će biti nanijeti ALPHANOVA mlijeko u spreju SPF 50, pogotovo kada se radi o ljetnim mjesecima.

Kod starije djece preporuka je također koristiti maksimalno visoki zaštitni faktor SPF 50, pogotovo ako se radi o svjetlijoj puti. U slučaju tamnije puti i izlaganja suncu u rano proljeće ili jesen dovoljan će biti i SPF 30.

Da rezimiramo, preporuka je koristiti što veći zaštitni faktor no, nije uvijek bilo tako. Za vrijeme dok su na tržištu postojala samo kemijska sredstva za zaštitu postojalo je nepisano pravilo da je poželjniji niži zaštitni faktor, npr SPF 30 ili čak i niži. Razlog takvom mišljenju bio je temeljen na činjenici da viši zaštitni faktor u sebi sadrži daleko više kemijskih filtera te da se na taj način izbjegava veća količina štetne kemije u organizmu jer kemijska zaštita od sunca je funkcionalna tek kada se upije u kožu.
Takvo ponašanje se je s punim pravom nastavilo i pojavom mineralne zaštite sa nano česticama.

Pojavom mineralne zaštite bez nano čestica bebe i djeca konačno mogu slobodno i bezbrižno koristiti visoke zaštitne faktore bez bojazni od štetne kemije i od opasnih sunčevih zraka.

ALPHANOVA SANTE koristi čestice titaniuma veličine 180 – 300 nm koje su i do tri puta veće od nano čestica. U toj dimenziji čestice su prevelike da bi prodrle u kožu te ostaju na njezinoj površini gdje u potpunosti odrađuju svoju ulogu zaštite od UV zraka.

U organskoj kozmetici su odobrena samo dva sunčana filtera – titanij dioksid i cink oksid u česticama većima od nano.

Alphanova SUN koristi isključivo filtere na bazi titanium dioksida.

Ne koristimo cink oksid jer je cink ekotoksičan za vodene organizme. Budući da proizvodi za zaštitu od sunca dolaze u kontakt s vodom (kupanje, plivanje itd) čini nam se logičnim da ne koristimo sastojke koji bi mogli zagađivati vodeni okoliš (more, rijeke, jezera) i štetno djelovati na živi svijet u njemu.

To je razlog zašto mi koristimo titanium dioxide, a ne cink.

Razne međunarodne studije pokazale su štetnost kemijskih sunčevih filtera i za morske organizme. Također, cink se ne preporuča u vodenom okolišu zbog svoje ekotoksičnosti.

Kako bi se zajamčila optimalna zaštita okoliša, mineralni filter na bazi titana jedina je alternativa, ali ne bilo kakva!

Kada se titan koristi sam, UV zrake u kontaktu mogu stvoriti slobodne radikale. U vodi slobodni radikali kemijskom reakcijom stvaraju vodikov peroksid štetan za okoliš. Kako bi se titan stabilizirao i izbjegla reakcija titan se fiksira na čestice aluminijevog hidroksida, a zatim premazuje biljnim voskovima.

Zahvaljujući ovom prirodnom procesu više nema stvaranja slobodnih radikala, titan je stabiliziran, a okoliš zaštićen.

Alumina je mineral od kojeg se izrađuje aluminij. Aluminijev hidroksid se nalazi u prirodi.

Postoje dvije kontroverze oko aluminija:

Prva se ne odnosi na aluminijev oksid / aluminijev hidroksid nego na aluminijev hidroklorid koji se koristi u više od 80% proizvoda protiv znojenja.

Druga se odnosi na aluminij prisutan u cjepivima jer se vjeruje da predstavlja rizik prilikom ubrizgavanja cjepiva. („HCSP smatra da danas dostupni znanstveni podaci ne dopuštaju dovoditi u pitanje sigurnost cjepiva koja sadrže aluminij s obzirom na njihovu korist.“ Sve se to može pročitati u dokumentu od šezdesetak stranica. Zbog ovog razloga HCSP „preporučuje nastavak cijepljenja“ i upozorava na posljedice koje bi se smanjenjem cijepljenja manifestirale u obliku ponovne pojave zaraznih bolesti). Aluminij se u cjepivima koristi više od 80 godina. Povezan je s antigenom, pomaže u jačanju imuniteta organizma na kojem se temelji zaštita cjepivima.

Aluminijev oksid i aluminijev hidroksid koji se koriste u ALPHANOVA SUN linijama su potpuno drugačiji.

Da budemo precizniji, aluminijev oksid/aluminij kojeg koristimo u sunčanoj liniji stabilizira titanij dioksid ( štiti od sunčevih zraka ) i time sprječava stvaranje slobodnih radikala koji bi u protivnom mogli oštetiti genski sastav stanica kao što je to slučaj sa nano česticama (čestice manje od 100 nm). Ovaj aluminijev oksid koji koristimo u ultra niskim dozama je čvrsto fiksiran na česticama titanium dioxida, a kako su one u dimenziji između 180 nm i 300 nm prevelike su da bi prodrle u kožu te ostaju na površini kože i ne postoji ni najmanji rizik.

Na kraju treba istaknuti da su naši proizvodi certificirani od strane ECOCERT, a ECOCERT je prihvatio i potvrdio sve sirovine u našim proizvodima ( imajte na umu da aluminijev hidroklorid nije prihvaćen).

Iako su eterična ulja prirodna i imaju vrlo zanimljiva svojstva, ne preporučaju se djeci mlađoj od 3 godine.

Stoga, mi ne koristimo eterična ulja u ALPHANOVA liniji za bebe kako bismo zajamčili visoku toleranciju naših proizvoda na osjetljivu kožu beba.